Suroviny:
4 vajcia izbovej teploty, 3/4 hrnčeka práškového cukru, 1/2 hrnčeka roztopeného masla (cca 150g), 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1čl vanilkového extraktu (alebo 2čl vanilinového cukru), 4pl kakaa, 2 hrnčeky vlažného mlieka, 1čl citrónovej šťavy
Zdobenie:
3 balenia kyslej smotany, 1 vanilinový cukor, 2pl kryštálového cukru.
Postup:
Ako prvé si predhrejeme rúru na 170 °C. Rozpustíme maslo a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka si zatiaľ odložíme do chladničky. Práškový cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, pridáme vanilkový extrakt, vychladnuté maslo, mlieko a prešlaháme. Do misky preosejeme muku a kakao a postupne pridávame do zmesi. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny, ku koncu šľahania prilejeme citrónovú šťavu a stále šľaháme pokým sneh nestuhne. 1/4 snehu pridáme ku kakaovej zmesi a zamiešame, postupne pridávame aj zvyšný sneh ale už opatrne premiešavame. Hotové cesto prelejeme na menší plech s vyšším okrajom (17x27cm). Pečieme cca 40 minút pokým cesto nezačne na povrchu praskať a necháme vychladnúť. Smotany zmiešame s kryštálovým a vanilinovým cukrom a navrstvíme na vychladnutý koláč, ktorý necháme v chladničke stuhnúť. Po rozkrojení je koláč na spodku pudingovej konzistencie a na povrchu ako piškóta. Koláč môžeme aj jednoducho posypať práškovým cukrom.