• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Pridať Recept


    Padnuté hrozienka ...
    Máte hrozienka a sušené ovocie vždy naspodku koláča? Pridajte ich do cesta ľahko obalené v múke. Lepšie sa udržia na povrchu.

    Pripaľuje sa?  
    Ak vám prihorelo cesto na koláč zhora, znížte teplotu, prikryte ho papierom na pečenie a korpus dopečte pomalšie.

    Nedopiekol sa Vám korpus?
    Neviete či je už upečený? Na skúšanie je najlepšia drevená špajdľa, ktorá musí byť po vytiahnutí suchá. Ďalším znakom je, že cesto sa začne odliepať od okraja formy.

    Vysušená roláda ...
    Cesto na roládu pečte krátko a na vyššej teplote, aby nevyschlo. Piškótové cesto na tortu, alebo rezy treba piecť, naopak, pomaly,aby ne popraskalo a nekleslo.

    Čokoláda

    Lesklá čokoládová poleva ...
    Najskôr rozpustíte nad parou maslo s čokoládou, nechajte vychladnúť a znova ohrejte.

    Čokoládová farba ...
    Záleží vám na tom,aby vaše kakaové cestá mali peknú farbu? Kakao vymiešajte s horúcim mliekom, až potom pridajte do múčnikov. Bude tmavšie.

    Poleva sa pripaľuje ... 
    Poleva z pravej čokolády sa vám nepripáli, ak ju nalámete nadrobno a rozpustíte vo vodnom kúpeli. 

    Ozdobné hoblinky ...
    Obľúbené hoblinky na dekoráciu si vyrobíte tak, že rozpustenú čokoládu nalejete na mramorovú dosku a po vychladnutí zoškriabete nožom.


    Kysnuté cesto

    Kysnuté koláče dlhšie mäkké ...
    Dajte do cesta olej namiesto masla a skladujte ich v uzavretej nádobe, do ktorej položte pár kociek cukru.

    Dĺžka kysnutia ...
    Čím viac je tuku v kysnutom ceste, tým je ťažšie a dlhšie kysne.

    Testujeme čerstvé droždie ...
    Kúsok z neho dáme do horúcej vody. Keď vypláva hneď na povrch, môže sa ešte použiť. Keď klesne na dno, radšej ho vyhoďte.

    Čerstvé droždie ...
    Vydrží v zabalené v alobale v chladničke až 2 týždne.vydrží v zabalené v alobale v chladničke až 2 týždne.

    Koláče z kysnutého cesta ...
    Po vybratí z rúry ešte horúce ich potrite roztopeným maslom,- slané olejom, vydržia dlhšie mäkké.

    Kypriaci prášok ...
    Pri pridávaní kypriaceho prášku do múčnikov ho vždy dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik rovnomerne upiekol.

    Vajcia 

    Náhrada vajíčok pri pečení ...
    Vajce alebo 2 žĺtky nahradí polovica lyžice solamylu rozmiešaného v 1dl vody.

    V bielku na šľahanie spadnutý kúsok žĺtka?
    Ak sa vám do pripravovaného bielkového snehu dostane kúsok žĺtka, pridajte do neho okamžite niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

    Bledé žĺtka ...
    Ak pri pečení piškótových múčnikov máme vajíčka s bledými žĺtkami, pre peknú farbu piškóty pridáme na konci šľahania jednu až dve lyžice marhuľového džemu.


    Maslo
    Syr potrite maslo-nesplesnivie.
    Odstráni pach po rybách z rúk.


    Jablčný závin nepraskne ... 
    Ak dáte na cesto vrstvu strúhanky a až potom jablkovú náplň. Strúhanka vpije šťavu z jabĺk a povrch koláča zostane rovný.

    Linecké cesto ...
    Aby bolo linecké cesto chutné pridajte doň jeden balík zlatého klasu bude krásne voňavé a chutné.

    Maslový krém ...
    Vydrží dlhšie ak do neho pri spracovaní pridáme trochu koňaku.

    Namiesto orechov ...
    Môžete do pečenia použiť ovsené vločky. Múčnik tým získa výbornú chuť.

    Vyklopenie torty s formy ...
    Tortový korpus vo forme po upečení treba otočiť hore dnom a nechať vychladnúť, vychladnutý ho potom vybrať z formy, korpus zostane nadýchaný a jemný.
    Torty a bábovky po upečení položíme na utierku namočenú v studenej vode a necháme vychladnúť. Pôjdu nám ľahko z formy a nepotrhajú sa.

    Ryby

    Rybacieho pachu sa zbavíte ...
    Ked ešte pred spracovaním natrieme pracovnú podložku citrónom alebo octom.

    Ryba sa ľahšie čistí ...
    Ked sa najskôr potrie soľou - potom sa nevyšmykuje z rúk.

    Rybacia hlava ...
    Ked na varenie polievky použijete rybaciu hlavu, musíte odstrániť žiabre, inak bude vývar horký a kalný.

    Fašírky z rybieho mäsa ...
    Pri príprave mletého rybieho mäsa na fašírky vyteká veľa tekutiny. Rybu môžeme mlieť spolu so strúhankou tá pohltí zvyšnú šťavu.

    Zemiaky


    Zemiakové pyré ...
    Je potrebné zriediť len horúcim mliekom,Pri pridaní studeného mlieka pyré získa sivú farbu a bude lepkavé.

    Zemiaky v celku ...
    Zemiaky zostanú v celku, ked do polievky na začiatku  varenia dáme šťaveľ.

     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook