• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Lasagne s baklažánom.


    Suroviny:
    Cesto na lasagne:
    1 vajce, soľ, 1 hrnček hrubej múky, 2 až 2,5dcl vody, 1pl olivového oleja
    Bešamel:
    3pl  masla, 3pl hladkej múky, 1 a 1/2 hrnčeka mlieka, soľ, korenie, štipka muškátového oriešku
    Omáčka Bolognese:
    500g mleté mäso, 1 cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 3paličky stopkatého zeleru 1 mrkva, 1 konzerva polených paradajok, 1 pl hustého pretlaku, soľ, korenie, 1čl oregana, 0,5 hrnčeka červeného vína
    Vyprážaný baklažán:
    1 baklažán, 1 vajce, 0/5 hrnčeka mlieka, strúhanka, hladká múka, olej na smaženie.
    250g eidamu alebo  syru mozzarella
    Postup:
    Baklažán omyjeme  a rozkrojíme pozdĺžne na pláty hrubé cca 1cm, každý kúsok z oboch strán nasolíme a necháme odstáť cca 20 minút.
    Omáčka bolognese: 
    Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a 1 strúčik cesnaku, pridáme  nastrúhanú mrkvu a zeler chvíľu restujeme primiešame mleté mäso a spolu smažíme. Dochutíme soľou čiernym korení a
    oreganom. Podlejeme vínom a prikryté dusíme 10minút. Potom primiešame pretlak a konzervu paradajok, dusíme na miernom ohni ďalších 20 minút. Občas premiešame. Nakoniec primiešame 2 strúčiky prelisovaného cesnaku.
    Cesto na lasagne:
    Do hrubej múky, vlejeme rozšľahané vajce so soľou, vodu a olivoví olej, vypracujeme tuhšie cesto ktoré vyvaľkáme na tenko a nakrájame lasagnové pláty.
    Baklažán poutierame z oboch strán kuchynskou utierkou, Obalíme v múke a v rozšľahanom vajíčku s mliekom, nakoniec obalíme v strúhanke. Baklažán opražíme z oboch strán  na rozpálenom oleji. Preložíme na papierovú utierku.
    Bešamelová omáčka:
    Rozpustíme maslo v ktorom rozmiešame hladkú muku, miešame 2-3 minúty. odstavíme na chvíľu z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Vrátime späť na oheň a miešame až do zhustnutia, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
    Zapekaciu misu vymažeme olejom, 2pl bešamelu rozotrieme po celom obvode misy. Naukladáme prvú vrstvu plátov cesta, navrstvíme  2-3 vysmažené baklažány, potrieme bešamelovou omáčkou a 1 veľkou naberačkou bolonskej omáčky. Posypeme syrom. Postup opakujeme až do minutia surovín. Končíme vrstvou bešamelovej omáčky ktorú husto posypeme syrom. Zapekáme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 35 minút. Necháme trochu vychladnúť a stuhnúť aby sa nám lepšie krájali a nerozpadali.

     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook