Suroviny:
Cesto na lasagne:
1 vajce, soľ, 1 hrnček hrubej múky, 2 až 2,5dcl vody, 1pl olivového oleja
Bešamel:
3pl masla, 3pl hladkej múky, 1 a 1/2 hrnčeka mlieka, soľ, korenie, štipka muškátového oriešku
Omáčka Bolognese:
500g mleté mäso, 1 cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 3paličky stopkatého zeleru 1 mrkva, 1 konzerva polených paradajok, 1 pl hustého pretlaku, soľ, korenie, 1čl oregana, 0,5 hrnčeka červeného vína
Vyprážaný baklažán:
1 baklažán, 1 vajce, 0/5 hrnčeka mlieka, strúhanka, hladká múka, olej na smaženie.
250g eidamu alebo syru mozzarella
Postup:
Baklažán omyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na pláty hrubé cca 1cm, každý kúsok z oboch strán nasolíme a necháme odstáť cca 20 minút.
Omáčka bolognese:
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a 1 strúčik cesnaku, pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler chvíľu restujeme primiešame mleté mäso a spolu smažíme. Dochutíme soľou čiernym korení a
oreganom. Podlejeme vínom a prikryté dusíme 10minút. Potom primiešame pretlak a konzervu paradajok, dusíme na miernom ohni ďalších 20 minút. Občas premiešame. Nakoniec primiešame 2 strúčiky prelisovaného cesnaku.
Cesto na lasagne:
Do hrubej múky, vlejeme rozšľahané vajce so soľou, vodu a olivoví olej, vypracujeme tuhšie cesto ktoré vyvaľkáme na tenko a nakrájame lasagnové pláty.
Baklažán poutierame z oboch strán kuchynskou utierkou, Obalíme v múke a v rozšľahanom vajíčku s mliekom, nakoniec obalíme v strúhanke. Baklažán opražíme z oboch strán na rozpálenom oleji. Preložíme na papierovú utierku.
Bešamelová omáčka:
Rozpustíme maslo v ktorom rozmiešame hladkú muku, miešame 2-3 minúty. odstavíme na chvíľu z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Vrátime späť na oheň a miešame až do zhustnutia, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Zapekaciu misu vymažeme olejom, 2pl bešamelu rozotrieme po celom obvode misy. Naukladáme prvú vrstvu plátov cesta, navrstvíme 2-3 vysmažené baklažány, potrieme bešamelovou omáčkou a 1 veľkou naberačkou bolonskej omáčky. Posypeme syrom. Postup opakujeme až do minutia surovín. Končíme vrstvou bešamelovej omáčky ktorú husto posypeme syrom. Zapekáme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 35 minút. Necháme trochu vychladnúť a stuhnúť aby sa nám lepšie krájali a nerozpadali.