Suroviny:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 vajce, štipka soli, 800 g uvarených zemiakov
Plnka:
hrudkový tvaroh (250g), 1 vajce, 1 vanilinový cukor, 3 pl kryštálový cukor, 1 zlatý klas
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke a nechápe vychladnúť. Tvaroh zmiešame s vanilinový a kryštálovým cukrom, pridáme vajce a postupne aj zlatý klas dobre spolu premiešame. Na doske zmiešame polohrubú múku z hrubou múkou primiešame soľ. Ošúpané zemiaky nastrúhame alebo pretlačíme a pridáme k múke rozklepneme vajce a vypracujeme cesto. Bochníky cesta rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme plát hrubý cca 4mm, vykrajujeme z formičkou na pirohy kruhy. Do každého kruhu dáme za 1čl plnky a zatvoríme. Pirohy varíme vo vriacej solenej vode pokým nevyplávaju na povrch cca 4-5 minút. Pred podávaním posypeme škoricou, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.