Pečené mäso, kapusta, knedla.
Suroviny:
Pečené mäso:
1 kg krkovičky, alebo pliecka, soľ, 1 hlavička cesnaku, 2 cibule, olej, korenie na pečené mäso, 1 paprika voda podla potreby
Dusená kapusta:
1 hlávka kapusty, soľ, kmín, 3-4 Pl kryštálového cukru, cibuľa, voda, ocot
Varená knedla:
2 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 droždie, 5-6 dcl mlieka, 1 vajce, 1 čl soľ
olej na potieranie
Postup:
Pečené mäso:
Mäso nakrájame na menšie kusy a dáme na plech. Posypeme soľou, korením na pečené mäso, pridáme celé nelúpané strúčiky cesnaku, nakrájanú cibuľu a papriku. Polejeme trochu olejom a všetko spolu premiešame aby sa všetky kúsky obalili. Potom ich rovnomerne rozprestrieme na plech. Zalejeme vodou podla toho koľko chcete mať šťavy.( cca 2 Hrnčeky vody) Zakryjeme alobalom a pečieme pri 220 °C asi 1 hodinu. Po hodine odkryjeme a ak treba pridať vodu dolejeme. Stiahneme teplotu na 180°C a 30 minút dopekáme.
Varená knedla:
Cesto na knedle si zarobíme počas pečenia mäsa. Do misky preosejeme 2 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky hladkej múky a dobre ich spolu premiešame. Urobíme v múke jamku do ktorej namrvíme droždie, posypeme kryštálovým cukrom a nalejeme teplé mlieko. Po vytvorení kvásku, pridáme rozšľaháne vajce a soľ. Vymiesime cesto posypeme múkov a necháme kysnúť 30 minút. Po vykysnutí, rozdelíme na 3 rovnaké kusy. Pekáč položíme na dva horáky a dáme zohriať vodu. Z 2 kusov cesta vytvarujeme knedle. Každú zvlášť vkladáme do vriacej vody. Prikryjeme druhým pekáčom a stiahneme plyn. Varíme 20 minút. Za ten čas si vytvarujeme ďalšiu knedlu aby nám stihla podkysnúť. Po naparení potrieme olejom.
Dusená kapusta:
Kapustu nastrúhame. Do prázdneho hrnca dáme skaramelizovať cukor, pridáme cibuľu a kapustu. všetko spolu premiešame podlejem vodou, posypeme soľou a kmínom. Prykrité dusíme 30 minút. Dochutíme octom, prípadne dosolíme.