• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Cesnakový kvet.






    Suroviny:
    1kg hladkej múky, 1 droždie, 1 kl cukru, 2kl soli, 3/4 hrnčeka teplého mlieka, 2 celé vajcia, 1 kyslá smotana,1/5 hrnčeka oleja
    Plnka:
    1 žĺtok, mak, 1 hlavička cesnaku, 5 Pl oleja, soľ


    Postup:
    Do misky vsypeme múku urobíme v strede jamku a nadrobíme droždie, posypeme cukrom a nalejeme teplé mlieko. Necháme vytvoriť kvások. Do kvásku pridáme 2 vajcia, sol, olej, kyslú smotanu. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť 30 minút. medzitým si hlavičku cesnaku pretlačíme cez lis na cesnak, pridáme sol a olej. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť na 4 ďalšie a druhú časť na 5 častí. Z prvej polky si vyvaľkáme 4 placky na veľkosť tortovej formy. Na tortovú formu si dáme papier na pečenie. Prvú placku položíme na formu a potrieme pripraveným cesnakom v oleji, položíme ďalšie placky a každú potrieme. Asi 2cm od kraja si narežeme placky do kríža a ešte raz do kríža až sa vytvorí hviezda. stred cesta si vykrútime smerom von. Vzniknú nám lupene ktoré presahujú trochu cez okraje placiek. Druhú polovicu cesta si rozdelíme na 5 častí, jednu si odložíme bokom. Zo 4 častí si vytvarujeme asi15 cm placky a každú potrieme cesnakovým olejom. Vložíme ich do stredu do vzniknutého otvoru a znova narežeme, okraje vyhneme von ale tak aby sa neprekrývali spodné lupene. Z posledného kúska cesta vytvoríme guľu ktorú vložíme do otvoru a trochu pritlačíme aby sa zakryl celý otvor. Celý kvet potrieme žĺtkom do ktorého môžeme pridať trochu mlieka. Stred kvetu posypeme makom, alebo sezamom. Necháme asi15 minút podkysnúť . Rúru si vyhrejeme na 200 °C, pečieme 10 minút, potom teplotu stiahneme na 170 °C a pečieme ďalšiu hodinu.

     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook