1kg hladkej múky, 1 droždie, 1kl cukru, 2kl soli, 1 a 0.5 hrnčeka teplého mlieka, 2 celé vajcia, 1 kyslá smotana, 0.5 hrnčeka oleja (alebo 2 kopcovité polievkové lyžice bravčovej masti )
Plnka:
mak, 6 strúčikov cesnaku, 50g masla, soľ (mlieko na potretie)
Postup:
Do misky vsypeme múku, urobíme v strede jamku a nadrobíme droždie, posypeme cukrom a nalejeme teplý mliekom. Necháme vytvoriť kvások. Do kvásku pridáme 2 vajcia, sol, olej (alebo masť), kyslú smotanu. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť 30 minút. Medzitým si zmiešame pretlačený cesnak, soľ a zmäknuté maslo. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a jednu menšiu časť. Každú zo 4 častí vyvaľkáme do kruhu a potrieme cesnakovým maslo. Asi 2cm od kraja si rozrežeme cesto do tvaru hviezdy. Prvú placku položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred cesta si vykrútime smerom von. Vzniknú nám lupene ktoré presahujú trochu cez okraje placky. Do vzniknutého otvoru vložíme dalšiu placku, okraje vyhneme von ale tak aby sa neprekrývali spodné lupene. Takto pokračujeme aj z dvoma zvyšnými plackami. Z posledného kúska cesta vytvoríme guľu ktorú vložíme do otvoru a trochu pritlačíme aby sa zakryl celý otvor. Celý kvet potrieme mliekom. Stred kvetu posypeme makom, alebo sezamom. Necháme asi 15 minút podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 200 °C a na strednej mriežke pečieme 40 minút.