• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Plnené pirohy (šišky).




    Suroviny:
    1 kg polohrubej múky, 1 droždie, 1 smotana na varenie ( 33%), 2 kl cukru, štipka soli, 4 žĺtky, 2 Pl rumu, 1a1/5 hrnčeka mlieka.



    Postup:
    Polohrubú múku preosejeme cez sitko, do misky. Vytvoríme si malú jamku do ktorej si nadrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme 1 a 1/5 hrnčeka teplého mlieka. Ked sa nám vytvorí kvások pridáme 4 žĺtky, smotanu na varenie a rum. Vypracujeme hladké trochu lepivé cesto. ( Cesto nesmie byť tuhé). Necháme kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí vyklopíme polovicu cesta na pomúčenú dosku, cesto by sa malo ťahať. Poprášime trochou múky rozvaľkáme na výšku asi 0,5cm vykrojíme kolieska, ktoré necháme ešte chvíľku podkysnúť  Z druhej polovice cesta  si vykrojíme väčšie kolieska na každé koliesko dáme kávovú lyžičku lekváru, alebo tvarohu, maku, kto čo má rád. Uzatvoríme (ako ked sa robia buchty,aby nám plnka nevytiekla) Potom si naplnené cesto medzi dlaňami šulkáme ako na šúľance vytvoríme valčeky a odložíme na dosku podkysnúť. Rozohrejeme si na panvici olej s masťou, plameň nesmie byť príliš veľký šišky si opražíme z oboch strán, . Hned ako sa nám vypražia šišky si vypražíme aj pirohy. Ukladáme na servítok, posypeme práškovým cukrom.


     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook