• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Makovo - jablkový koláč.



    Suroviny:
    Cesto:
    1 hrnček polohrubej múky, 1/4 hrnčeka práškového cukru, štipka soli, 1 vajce, 80 g masla.
    Maková plnka:
    250 g pomletého maku, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru,150 ml mlieka, 30 g rozpusteného masla, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 3-4 väčšie jablká.
    Smotanová plnka:
    1 kyslá smotana, 3 vajcia, 1/2 hrnčeka práškový cukor, 1 vanilínový cukor, 1 vanilínový puding.

    Postup:
    Ako prvé si zahrejeme mlieko do ktorého prisypeme 1/2 hrnčeka kryštálového cukru. Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí a necháme prevrieť. Do horúceho mlieka vsypeme mak a  maslo, necháme úplne vychladnúť.
    Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom, troškou soli, maslom a vajíčkom. Vypracujeme hladké cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke 20 minút. Medzitým si vymastíme tortovú formu a vysypeme hrubou múkou. (Odporúčam menšiu tortovú formu.)
    Ošúpeme si jablká rozkrojíme na polovice a zbavíme ich jadierok.
    Pripravíme si smotanovú plnku. Kyslú smotanu vymiešame s  vanilínovým cukrom a vynilkovým pudingom. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pridáme k smotane. Z bielom vyšľaháme tuhý sneh a vyklopíme  do smotanovej plnky jemne premiešame. Do vychladenej makovej plnky pridáme jeden žĺtok a vyšľahaný sneh z bielka. Vyberieme cesto z chladničky rozvaľkáme a premiestnime do tortovej formy natlačime aj na boky do výšky 3 cm. Ako prvú si na cesto natrieme makovú plnku, naukladáme polovice jablk a polejeme smotanovou plnkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 1 hodinu. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook