Jednoduchá focaccia.
Suroviny:
1 kg hladká múka, 600 ml teplej vody,1 droždie, 2 Pl soli, 2 Pl octu, 4 Pl olivového oleja, 3 varené zemiaky.
Postup:
Do misy vsypeme hladkú múku ,do stredu urobíme jamku do ktorej rozmrvíme droždie, posypeme 1 čl cukru a zalejeme teplou vodou. Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, ocot,, olej a postrúhané varené zemiaky. Vypracujeme cesto, malo by byť mierne lepivé. Necháme kysnúť 30 minút. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na dve časti, ešte v rukách natiahneme a položíme na vymastený plech. Ešte na plechu cesto naolejovanými rukami porozťahujeme po celom plechu. Potrieme olivovým olejom v ktorom sme roztlačili cesnak, posypeme rozmarínom a soľou, môžeme pridať sherry račinky alebo olivy. a dáme piecť. Pečieme pri 200°C asi 10 minút potom teplotu znížime na 180°C a pečieme do zlatova.. Tesne pred dopekaním môžeme posypať syrom.