Šišky bez smaženia
Suroviny:
2 hrnčeky polohrubej múky (250 g ), 2 hrnčeky hladkej múky, 1 vajce, 1/2 hrnčeka oleja, štipka soli, 3 Pl kryštálového cukru, 1 droždie, 1 1/2 hrnčeka teplého mlieka, 1 vanilínový cukor.
Plnka:
slivkový lekvár
Na potretie:
rozpustené maslo, práškový cukor.
Postup:
Z teplého mlieka , kvasníc a trošku cukru urobíme kvások. Obe múky preosejeme a premiešame, pridáme kvások ,teplé mlieko, cukor, olej, vajce, vanilínový cukor a kryštálový cukor. Vypracujeme cesto, necháme 30 minút podkysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme nie príliš na tenko ( cca 0,5mm ) vykrajujeme kolieska na ktoré dáme čl lekváru, druhým kolieskom prikryjeme a dobre popritláčame. Na plech si dáme papier na pečenie a poukladáme šišky, na plechu necháme ešte 20 minút kysnúť. Pečieme pri 180°C asi 15-18 minút. Ešte teplé ich potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.