Suroviny: 25 dkg bezlepkovej chlebovej múky BEZGLUTEN , ¼ droždie, 1 ČL oleja, ½ vareného zemiaku (nastrúhať), ½ ČL soli, 2 dcl vody, 1 ČL cukru,
Postup:
Kvások:
Z droždia , vody, cukru, a trošku múky si pripravíme kvások. Do misky si dáme zvyšok múky, nastrúhaný zemiak, olej a soľ, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Vytvarujeme bochník, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ½ hodiny kysnúť v teple.
Pečieme pri 200ºC asi 45 minút, pred vložením do rúry môžeme vrch potrieť žĺtkom.
Keď je chlebík upečený, pri vybratí z rúry ho potrieme vodou alebo olejom. Následne ho zabalíme do utierky a položím ho tak, aby bol zospodu vzduch. /po bokoch podoprieť. Necháme vychladnúť.