• želáme Vám dobrú chuť

    Reklama

    Makový koláč so slivkami



    Suroviny:

    2 hrnčeky polohrubej múky, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 vajce, 1 droždie, 1/2 hrnčeka teplého mlieka, kôra s jedného citróna, 1 pl kopcovitá rozpusteného masla, štipka soli.

    Plnka:

    1 hrnček mlieka, 1 smotana na šľahanie, 1 vanilkový puding, 1 hrnček kryštálového cukru, 200g mletého maku, slivky


    Postup:

    Do misky preosejeme múku, urobíme v strede jamku do ktorej nadrobíme droždie, prisypeme cukor a zalejeme vlažným mlieko. Trochu premiešame a nechám vzísť kvások. 

    Medzitým si zahrejeme mlieko so smotanou na šľahanie do ktorého pridáme cukor a zašľaháme práškový puding. Uvaríme hustý puding a prisypeme mletý mak. Varíme spolu ešte cca 2-3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.

    Do kvásku pridáme malo, vajce, štipku soli a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké trochu lepivé cesto a necháme kysnúť 30 minút. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a rozrežeme pozdlžne na polovicu. Po vykysnutí cesta si dáme predhriať rúru na 180°C. Plech vymažeme olejom alebo maslom. Vykysnuté cesto si bud vyvaľkáme na veľkosť veľkého plechu alebo si cesto dáme na plech a ponaťahujeme na celý objem plechu. Na cesto natrieme vychladnutú plnku a poukladáme slivky. Pečieme cca 30-40 minút. Koláč necháme vychladnúť aby plnka dobre stuhla.


     

    Experience

    Meet The Author

    Náš Facebook