Suroviny:
3 kg paprika červená, 2 kg rajčiny, 0,5 kg cibuľa, 1 malý hustý pretlak, 1 pl soľ, 2 dcl ocot, 1 dcl olej, 4 pl cukor kryštálový, 2 pl plnotučná horčica, 5 ks feferonky alebo 4 ks chilli paprička
Postup:
Papriky, rajčiny a cibuľu očistíme nakrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Feferonky alebo chilli papričky zbavíme jadierok (ak chceme silno štiplavý pikant dáme aj semiačka) pomelieme ako posledné a odložíme bokom. Do hrnca vlejeme pomletú zeleninu, pridáme soľ, cukor, olej, ocot. horčicu a pretlak. Varíme na miernom ohni cca 1-2 hodiny, pokiaľ sa prebytočná voda neodparí. Ak chceme pikant ako nátierku a nechceme ju štipľavú odoberieme polovicu do misky a rozmixujeme na jemno. Do zvyšnej zmesi pridáme po častiach feferonky alebo chili papričky. Naplníme do pohárov, zaviečkujeme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Necháme do druhého dňa vychladnúť. Môžeme sterilizovať na 80 °C - 10 minút.