Suroviny:
1 kg polohrubej múky, 1 droždie, 1 vanilinový cukor, 2pl kryštálový cukor, štipka soli, 1/2 hrnčeka oleja, 1a1/2 hrnčeka teplé mlieko, 1čl prášok do pečiva, 3 vajcia
Postup:
Do misky kysky preosejeme polohrubú múku, do prostriedku urobíme jamku do ktorej nadrobíme droždie, posypeme 2 Pl kryštálového cukru a zalejeme teplým mliekom. Po vytvorení kvásku prilejeme olej, prášok do pečiva, rozšľahané vajcia, vanilinový cukor a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť. Na veľký plech nalejeme cca 1/2 hrnčeka oleja a jednu stranu plechu podložíme utierkou aby sme mohli guľky v ňom ľahšie ponamáčať. Z vykysnutého cesta odoberáme polievkovou lyžicou a tvarujeme guľky. Každú guľku namočíme zo všetkých strán v oleji a preložíme na vyvýšenú stranu plechu. Ukladáme vedľa seba do radov pokým nezaplníme celý plech. Rúru si predhrejeme na 180°C. Necháme podkysnuť cca 30 minút a pečieme do zlatava. Podávame s vanilkovým pudingom.