Cibuľkový chlebík
Suroviny:
1 kg hladkej (alebo polohrubej) múky, 1 droždie, 1 čl mletej rasce, 2 uvarené zemiaky, 2 PL octu, 1čl soli, 6 dcl vlažnej vody.1 väčšia cibuľa
Postup:
Cibuľu si nakrájame na drobno a osmažíme na oleji ,alebo masti necháme vychladnúť. Hladkú múku zmiešame s rascou, urobíme si do stredu jamku do ktorej nadrobíme droždie ,ktoré posypeme troškou cukru a zalejeme 6 dcl vlažnej vody. Po vykysnutí kvásku pridáme nastrúhané uvarené zemiaky, ocot a po krajoch misky soľ. Nakoniec pridáme vychladnutú cibuľu. Vypracujeme cesto a necháme 10 minút podkysnúť. Premiesime a necháme podkysnúť ďalších 30 minút. Po 30 minútach znovu premiesime a vytvarujeme do tvaru bochníka, preložíme na plech na ktorom máme papier na pečenie, necháme ešte posledný krát 20 minút podkysnúť. Povrch polejeme studenou vodou. Pečieme pri 200 °C asi 30 minút potom teplotu znížime a pečieme 2 minúty.
Chlebík necháme úplne vychladnúť.