piatok 3. februára 2017

Kôprová omáčka s pošírovaným vajíčkom a fašírkou.

Suroviny:
5 pl olej, 4 pl hladká múka, 1 smotana na varenie, 2 hrnčeky mlieko, 2 hrnčeky vývar, soľ, korenie, ocot, kôpor, 1čl kryštálový cukor

Postup:
Omáčka: Na oleji osmažíme múku na svetlú zápražku, zalejeme ju studeným mliekom a studeným vývarom. Dobre prešľaháme metličkou privedieme k varu a varíme 15 minút. Prileje smotanu na varenie, dochutíme soľou, korením a cukrom. Prilejeme ocot podla chuti a nakoniec posekaný kôpor. Necháme ešte variť cca 5 minút. Podávame s pošírovaným vajíčkom, knedľou, fašírkou alebo vareným mäsom.
Pošírované vajce: Do mierne vriacej vody prilejeme cca 1pl octu. Vajíčko  ktoré rozklepneme do misky by malo mať pevný bielok okolo žĺtku. Vodu trochu premiešame aby sme vytvorili vír a vlejeme vajíčko. Prúd vody ho pekne zabalí. Varíme cca 2 - 3,5 minúty. Opatrne vyberieme naberačkou.