piatok 3. júna 2016

Špargľa s holandskou omáčkou a dusenou zeleninou.


Suroviny:
500g špargľa, 1pl kryštálový cukor, 1 čl soľ
Omáčka:
4ks  vaječný žĺtok, 150g maslo, 1/2 hrnčeka biele víno, čierne korenie, soľ, 1čl citrónovej šťavy

Postup:
Ako prvé ošúpeme  škrabkou špargľu, hrubý koniec odlomíme (cca 1cm). Vo vyššom hrnci uvaríme vodu do ktorej sme pridali štipku soli a štipku cukru, špargľu vložíme do vriacej vody hrubým koncom nadol hlavičkou hore.Varíme cca 7-10 minút.
Holandská omáčka:
Maslo dáme rozpustiť. V miske nad parou vyšľaháme žĺtka do peny, pridáme biele víno, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Nad parou šľaháme pokým sa nám nevytvorí bledá pena. Misku odstavíme z vodného kúpela a zašľaháme  postupne po kvapkách rozpustené maslo.
Uvarenú špargľu scedíme premiestnime na tanier a polejeme omáčkou. Podávame s dusenou zeleninou alebo varenými zemiakmi.