pondelok 7. septembra 2015

Paradajkový džem.

Suroviny:
4kg paradajok, 1kg zelených jabĺčok, 2ks vanilinový cukor, 4  klinčeky, 2 čl kyseliny citrónovej, 2 čl sušeného zázvoru, 1 kg kryštálový cukor

Postup:
Paradajky narežeme do kríža a zalejeme vriacou vodou. Necháme chvíľu postáť. Jablká aj so šupkou nastrúhame. Paradajky ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme klinčeky a jablká. Varíme cca 2 hodiny na miernom ohni, občas premiešame. Po 2 hodinách rozmixujeme a cez sitko prepasírujeme, pridáme kryštálový cukor (cukor si prispôsobíme podla chuti), vanilinový cukor, zázvor a kyselinu citrónovú. Opäť dáme variť pokým nezhustne (cca 1 hodina). Plníme do pohárov dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom.